Guide: Sådan vedligeholder du din motorcykel

Sommeren er officielt kommet til Danmark, og det betyder for de mange motorcykelejere, at det er tid til lange køreture på danske landeveje. Det er dog vigtigt at huske på, at din motorcykel de sidste mange måneder har været gemt væk i eksempelvis garagen, hvilket betyder at det også er tid til at tjekke, om den kræver ekstra vedligeholdelse. Læs denne artikel og bliv klogere på, hvad du skal holde øje med og tjekke op på, inden du bevæger dig ud på vejene. Du kan læse mere om vedligeholdelse af din motorcykel på stage6.dk.

Batteri

Det er vigtigt, du tjekker batteriet – syretilstanden kan kontrolleres ved, at du fjerner sidedæksel eller sadlen på din motorcykel. Syretilstanden skal altid stå mellem øverste og nederste streg. Hvis denne er for lav, skal du påfylde destilleret vand til øverste streg – du må aldrig bruge almindeligt drikkevand.

Hvis du har et vedligeholdelsesfrit batteri og dette er blevet afladet, må du ikke oplade det med en traditionel oplader, da dette kan nedsætte batteriets levetid betydeligt. Her skal du i stedet anvende en oplader, der afgiver en konstant lav ladestrøm.

Gearolie

Gearolien nedbrydes med tiden, hvilket er ensbetydende med, at smøreevnen aftager – skift olie første gang ved 1000 kilometer og derefter for hver 6000 kilometer. Du skifter gearolie på følgende måde:

  1. Start med at skrue påfyldnings – og bundprop af, og lad den gamle olie løbe ud. For at du kan være sikker på, at al olien kommer med ud, skal motoren være driftsvarm.
  2. Skru bundproppen i og kontroller, at pakningen er intakt.
  3. Hæld den anbefalede mængde olie langsomt gennem påfyldningshullet på motoren og anvend kun special gearolie.
  4. Skrue påfyldningsproppen i igen.
  5. Kontroller til sidst oliestanden efter at motoren har kørt i cirka tre minutter.

Olieskift motor/gearkasse

Husk at olieskift kun bør foretages, når motoren er gennemvarm. Du starter med at tage påfyldningsproppen af, således der ikke dannes undertryk, og bundproppen skrues nu af – nu løber den varme olie let ud. Det kan godt betale sig at skifte oliefilter og olie samtidig, og dette gør du blot ved at skifte det gamle oliefilter med et nyt. Når den gamle motorolie er løbet helt af og det nye oliefilter er monteret skrues bundproppen i og den nye olie hældes på. Husk at kontroller oliestanden gennem glasset på siden af motoren eller på målepinden efter din motorcykel har kørt et par minutter.

Du kan købe nyt motorolie til din MC hos olie-shop.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.